Ultralydsrenser købs guide

Valg af den rigtige ultralydsrenser til dit behov

Når beslutningen om at investere i en ultralydsrenser er taget, kommer man til næste fase i forløbet som er valg af en passende ultralydsrenser.

I købsguiden underneden finder du de vigtigste parametre i valget af en ultralydsrenser.
Hvis du gennemgår punkterne vil du være godt rustet til at finde den eller de modeller der  kan matche dit behov.

På corpax.dk har alle ultralydsrenserne ikoner så du nemt kan overskue til hvilket segment renseren henvender sig til, og hvilke funktioner den har.

Ultralydsrenser

Købs guide til din nye ultralydsrenser

1) Hvor stort er emnet du skal have renset?
Emnet du ønsker at rense må ikke komme i kontakt med rensekarrets bund eller sider da en mekanisk kobling mellem disse kan skade ultralydstransducerne i renseren. Så det første der skal tages højde for, er at emnet skal kunne ligge i den medfølgende kurv. Så find emnets mål og find de rensere hvor kurven er stor nok til at kunne indeholde emnet. Hvis højden er et problem, kan emnet evt. roteres undervejs, dvs. renses i 2 omgange, emnet kan så maksimalt være halvdelen af renserens kapacitet i højden. På www.corpax.dk kan du finde produktspecifikationer, herunder kurv mål, på ultralydsrensernes produkkort (“Generalsonic GS2 produktkort”) eller på renserens downloadbare produktark (“Generalsonic GS2 produktark”). Eks. på en GS2 renser – kurv: 210 x 98 x 60 mm. (LxBxH)
Mål og størrelser på emner
Ultralydsrenser kurv
2) Hvad skal du have renset af?

– Let opløseligt snavs (støv, fedt, sæberester, hudfragmenter, mv.)

Hvis du skal have afrenset letopløseligt snavs, f.eks. fedt på en brille eller sæberester i en fingerring vil en af de mindre rensere være udmærket til jobbet. De mindste rensere har typisk et lille kar med tilsvarende effekt, der uden problemer kan håndtere opgaver i denne kategori.

– Svært opløseligt snavs (tjære, fastbrændt olie, sod på dysser, indtørret benzin etc.)

Har du en opgave med svært opløseligt skidt så som stivnet fedtstof i et kugleleje eller indtørret benzin i en karburator, så skal man vælge en kraftigere renser, typisk fra det professionelle/erhvervs segment for at opnå det optimale resultat.

Fælles for både let og svært opløselige opgaver er fortsat de fysiske forhold fra punkt 1, og dernæst rensevæsken du finder en beskrivelse af i punkt 3.

Ring renset i ultralydsrenser
Stempel renset i ultralydsrenser
3) Rensevæske

Ultralydsrenseren må kun betjenes når karret er fyldt med rensevæske i den foreskrevne mængde, da ultralyds effekten tilført karret er afstemt efter det foreskrevne væskeniveau.

Se manualen for oplysninger om korrekt væskeniveau, eller find markeringen på karrets side for korrekte niveau.

Rensning med vand alene er ikke effektivt og kan ikke umiddelbart anbefales. Det anbefales derfor altid at tilsætte et rensevæske koncentrat til rensevæsken. Dette tjener flere formål, for det første at bryde overfladespændingen imellem emnet og rensevæsken så der kommer en tæt kobling mellem emnet og rensevæsken hvor kavitationen i væsken kan fungere optimalt. Dernæst at have en fedt og skidt løsnende / opløsende funktion.

Rensevæske består typisk af 90-98% vand, tilsat en rensevæske / sæbe der sammen med ultralyds effekten (kavitationen i væsken) effektivt opløser og løsner skidt og snavs fra emnet, på alle flader der er dækket af rensevæsken.

Der findes flere typer koncentreret rensevæske / sæbe der er specielt udviklet til brug i en ultralydsrenser, med optimale egenskaber for dette.

Corpax har en universal rensevæske SS-A100 fra firmaet Soniclean, den er velegnet til de fleste ikke specielt komplicerede opgaver, den anvendes typisk i en 2-10% opløsning alt efter behov.

Hvis opgaven er mere krævende kan SS-D100 industrirens ligeledes fra Soniclean anbefales i en 5-10% opløsning.

Du kan købe rensevæskerne fra Corpax her: Corpax rensevæske

Rensevæske til ultralydsrenser
Ultralydsrenser rensevæske

4) Rensevæske og varme

Ultralydsrensning kan godt fungere ved alm. rum temperatur i ultralydsbadet, men effektiviteten vil øges betragteligt hvis temperaturen på rensevæsken hæves til 50-60 Grader C.

Der er både ultralydsrensere med og uden indbygget varmelegeme.

Hvis man vælger en renser uden indbygget varmelegeme kan man løse problemet ved at bruge varmt vand i renseren til rensevæske blandingen, dog har man et problem med genopvarmning af rensevæsken hvis denne genbruges.

Hvis man vælger en renser med varme indbygget i karret, kan man varme rensevæsken op til den ønskede temperatur, og tilsikre at rensevæsken holder den rette temperatur under hele renseprocessen.
Problemet med med genbrug af “kold” rensevæske bliver ligeledes løst ved blot at hælde rensevæsken op i karret og lade renseren opvarme den til den ønskede temperatur.

General Sonic
5) Størrelsen af emnet og mængden af emner i forhold til mængden af rensevæske
Der er ikke umiddelbart nogen formel for hvor stort et emne man kan rense i renseren, men holder man sig til kun at fylde kurven op vil der normalt være tilstrækkelig omgivende rensevæske til at renseprocessen (kavitationen) kan forplante sig omkring hele emnet. Hvis man renser flere emner, skal man være opmærksom på, at de flader på emnerne der er i berøring med hinanden, ikke vil blive renset. For at rense processen skal kunne foregå overalt, kræver det af der er væske omkring hele emnet. Man kan altid rotere emnerne undervejs for at undgå urensede områder, eller hvis det er mere produktionsorienteret lave et fixtur hvor emnerne kan kan placeres i.
6) Betjening

Betjening af ultralydsrensere er for de fleste modeller ganske simpelt.

Ultralydskar har typisk enten mekaniske dreje knapper eller elektroniske membran trykknapper til betjening af tid og temperatur, for styring af renseprocessen.

Corpax.dk´s produktserier dækker både over mekanisk og elektroniske betjeninger, afhængigt af fabrikat og model. Underneden en oversigt over betjeninger ud fra mærke:

Dema Elektronisk og mekanisk betjening afhængig af model
Powersonic Elektronisk betjening
GeneralSonic Mekanisk betjening og elektronisk betjening for D serien
Sonica Elektronisk betjening, direkte valgt eller via bruger programmerede programmer.

Betjening ultralydsrensere
7) Hvor kan renseren bruges henne?
Renserne kan som udgangspunkt fungere i de fleste miljøer, man bør dog altid kigge på miljø og brugsfrekvens og vælge en model der passer ind til disse. Generelt skal renserne betjenes i et tørt miljø og der skal anvendes netstik med jordben på alle rensere hvor dette er muligt, de mindre modeller der er dobbeltisolerede kan køre med almindeligt to benet netstik.

Herunder kan du se et udvalg af ultralydsrensere

  Du kan se det fulde udvalg på www.corpax.dk

Mindre rensere

Briller, solbriller, tandproteser, kamme, tandbørster, piercing smykker, halskæder, øreringe, ringe, armbånd, mønter, urremme, barber grej m.v. Men er også velegnet til mindre emner som fx. elektronik komponenter, mekaniske dele, våbendele, fiskeriudstyr, dykkerudstyr, møntsamlere og golfudstyr.

DEMA CD-2800

Karvolumen 0,6 Liter

Lille renser primært til brug for rensning af smykker og briller.
God lille maskine til den daglige rengøring af briller, smykker mv.
Urremsholder medfølger.

DEMA CD-4800

Karvolumen 1,375 Liter

God semi proff maskine der både kan rense briller og smykker samt andre småting men også vil fungere fint til de lidt større opgaver.

USR 2000/70E

Karvolumen 2 Liter

Denne renser er et professionelt bud af de mindre rensere. Denne effektive model har både elektronisk tids og temperatur styring.

Mellem rensere

Ultralydsrenser til professionelt brug til rensning af emner bla. på mekaniske værksteder, autoværksteder, motorcykelværksteder, knallertværksteder, produktionsanlæg, elektronik værksteder, tandlægeklinikker, offshore, optikere, smykkeproducenter.

General Sonic GS4

Karvolumen 4 Liter

Professionel ultralydsrenser til de lidt større emner som fx. karburatorer, dysser, motordele. Denne GeneralSonic serie er brugt flittigt på værksteder.

SONICA 3200 EP-S3

Karvolumen 6 Liter

En af vores professionelle industri ultralydsrensere. Sonica serien er fuld elektronisk og kan bruger programmeres. Oftest brugt i medicinal, dental og offsho

DEMA USRH 10/240 E

Karvolumen 10 Liter

Professionel renser med et stort set kvadratisk kar. Dette giver gode muligheder for at udnytte karstørrelsen fuldt ud. Også en af værkstedets foretrukne renser.

Store rensere

Ultralydsrenser til professionelt brug til rensning af emner bla. på mekaniske værksteder, autoværksteder, motorcykelværksteder, knallertværksteder, produktionsanlæg, laboratorier, medicinske og dentale klinikker, elektronik værksteder, optikere, urmagere, smykkebutikker, laboratorier, medicinske og dentale klinikker.

General Sonic GS20

Karvolumen 20 Liter

Professionel stor værksteds renser. Denne renser har aftapnings hane hvilket letter aftapningen af rensevæske. Mekanisk indstilling af tid og temperatur.

DEMA USRH 30/240 E

Karvolumen 30 Liter

Professionel ultralydsrenser fra Dema. Denne ultralydsrenser har elektronisk tids og temperatur styring og aftapningshane. God til større opgaver.

SONICA 5300 EP S3

Karvolumen 28 Liter

Professionel industri renser. Denne ultralydsrenser har elektronisk tids styring og termostat. På denne renser er der digital udlæsning af alt. Bruger programmerbar.