Ultralydsrenser købsguide

Valg af den rigtige ultralydsrenser til dit behov

Når beslutningen om at investere i en ultralydsrenser er taget, kommer man til næste fase i forløbet som er valg af en passende ultralydsrenser.

I købsguiden underneden finder du de vigtigste parametre i valget af en ultralydsrenser.
Hvis du gennemgår punkterne vil du være godt rustet til at finde den eller de modeller der kan matche dit behov.

På corpax.dk er der ikoner på alle produktsiderne så du nemt kan overskue til hvilket segment renseren henvender sig til, og hvilke funktioner den har.

Ultralydsrenser

Købs guide til din nye ultralydsrenser

1) Hvor stort er emnet du skal have renset?

Emnet du ønsker at rense må ikke komme i kontakt med rensekarrets bund eller sider da en mekanisk kobling mellem disse kan skade ultralydstransducerne i renseren. Så det første der skal tages højde for, er at emnet skal kunne ligge i den medfølgende kurv.

Så find emnets mål og find de rensere hvor kurven er stor nok til at kunne indeholde emnet.
Hvis højden er et problem, kan emnet evt. roteres undervejs, dvs. renses i 2 omgange, emnet kan så maksimalt være halvdelen af renserens kapacitet i højden.

På www.corpax.dk kan du finde produktspecifikationer, herunder kurv mål, på ultralydsrensernes produkkort (“Generalsonic GS2 produktkort”) eller på renserens downloadbare produktark (“Generalsonic GS2 produktark”).
Eks. på en GS2 renser – kurv: 210 x 98 x 60 mm. (LxBxH)

Mål og størrelser på emner
Ultralydsrenser kurv

2) Hvad skal du have renset af?

– Let opløseligt snavs (støv, fedt, sæberester, hudfragmenter, mv.)

Hvis du skal have afrenset letopløseligt snavs, f.eks. fedt på en brille eller sæberester i en fingerring vil en af de mindre rensere være udmærket til jobbet. De mindste rensere har typisk et lille kar med tilsvarende effekt, der uden problemer kan håndtere opgaver i denne kategori.

– Svært opløseligt snavs (tjære, fastbrændt olie, sod på dysser, indtørret benzin etc.)

Har du en opgave med svært opløseligt skidt så som stivnet fedtstof i et kugleleje eller indtørret benzin i en karburator, så skal man vælge en kraftigere renser, typisk fra det professionelle/erhvervs segment for at opnå det optimale resultat.

Fælles for både let og svært opløselige opgaver er fortsat de fysiske forhold fra punkt 1, og dernæst rensevæsken du finder en beskrivelse af i punkt 3.

Ring renset i ultralydsrenser
Stempel renset i ultralydsrenser

3) Rensevæske

Ultralydsrenseren må kun betjenes når karret er fyldt med rensevæske i den foreskrevne mængde, da ultralyds effekten tilført karret er afstemt efter det foreskrevne væskeniveau.

Se manualen for oplysninger om korrekt væskeniveau, eller find markeringen på karrets side for korrekte niveau.

Rensning med vand alene er ikke effektivt og kan ikke umiddelbart anbefales. Det anbefales derfor altid at tilsætte et rensevæske koncentrat til rensevæsken. Dette tjener flere formål, for det første at bryde overfladespændingen imellem emnet og rensevæsken så der kommer en tæt kobling mellem emnet og rensevæsken hvor kavitationen i væsken kan fungere optimalt. Dernæst at have en fedt og skidt løsnende / opløsende funktion.

Rensevæske består typisk af 90-98% vand, tilsat en rensevæske / sæbe der sammen med ultralyds effekten (kavitationen i væsken) effektivt opløser og løsner skidt og snavs fra emnet, på alle flader der er dækket af rensevæsken.

Der findes flere typer koncentreret rensevæske / sæbe der er specielt udviklet til brug i en ultralydsrenser, med optimale egenskaber for dette.

Corpax har en universal rensevæske SS-A100 fra firmaet Soniclean, den er velegnet til de fleste ikke specielt komplicerede opgaver, den anvendes typisk i en 2-10% opløsning alt efter behov.

Hvis opgaven er mere krævende kan SS-D100 industrirens ligeledes fra Soniclean anbefales i en 5-10% opløsning.

Du kan købe rensevæskerne fra Corpax her: Corpax rensevæske

Rensevæske til ultralydsrenser
Ultralydsrenser rensevæske

4) Rensevæske og varme

Ultralydsrensning kan godt fungere ved alm. rum temperatur i ultralydsbadet, men effektiviteten vil øges betragteligt hvis temperaturen på rensevæsken hæves til 50-60 Grader C.

Der er både ultralydsrensere med og uden indbygget varmelegeme.

Hvis man vælger en renser uden indbygget varmelegeme kan man løse problemet ved at bruge varmt vand i renseren til rensevæske blandingen, dog har man et problem med genopvarmning af rensevæsken hvis denne genbruges.

Hvis man vælger en renser med varme indbygget i karret, kan man varme rensevæsken op til den ønskede temperatur, og tilsikre at rensevæsken holder den rette temperatur under hele renseprocessen.
Problemet med med genbrug af “kold” rensevæske bliver ligeledes løst ved blot at hælde rensevæsken op i karret og lade renseren opvarme den til den ønskede temperatur.

General Sonic

5) Størrelsen af emnet og mængden af emner i forhold til mængden af rensevæske

Der er ikke umiddelbart nogen formel for hvor stort et emne man kan rense i renseren, men holder man sig til kun at fylde kurven op vil der normalt være tilstrækkelig omgivende rensevæske til at renseprocessen (kavitationen) kan forplante sig omkring hele emnet.

Hvis man renser flere emner, skal man være opmærksom på, at de flader på emnerne der er i berøring med hinanden, ikke vil blive renset. For at rense processen skal kunne foregå overalt, kræver det af der er væske omkring hele emnet.

Man kan altid rotere emnerne undervejs for at undgå urensede områder, eller hvis det er mere produktionsorienteret lave et fixtur hvor emnerne kan kan placeres i.

6) Betjening

Betjening af ultralydsrensere er for de fleste modeller ganske simpelt.

Ultralydskar har typisk enten mekaniske dreje knapper eller elektroniske membran trykknapper til betjening af tid og temperatur, for styring af renseprocessen.

Corpax.dk´s produktserier dækker både over mekanisk og elektroniske betjeninger, afhængigt af fabrikat og model. Underneden en oversigt over betjeninger ud fra mærke:

Dema Elektronisk og mekanisk betjening afhængig af model
Powersonic Elektronisk betjening
GeneralSonic Mekanisk betjening
Sonica Elektronisk betjening, direkte valgt eller via bruger programmerede programmer.

Betjening ultralydsrensere

7) Hvor kan renseren bruges henne?

Renserne kan som udgangspunkt fungere i de fleste miljøer, man bør dog altid kigge på miljø og brugsfrekvens og vælge en model der passer ind til disse.

Generelt skal renserne betjenes i et tørt miljø og der skal anvendes netstik med jordben på alle rensere hvor dette er muligt, de mindre modeller der er dobbeltisolerede kan køre med almindeligt to benet netstik.

Herunder kan du se et udvalg af ultralydsrensere

Du kan se det fulde udvalg på www.corpax.dk

Mindre rensere 0-2 L

Mindre ultralydsrensere er gode til rensning af briller, tandproteser, smykker, halskæder, øreringe, ringe, armbånd, mønter, urremme, barber grej m.v.
Men er også velegnet til mindre emner som fx. elektroniske komponenter, mekaniske dele, våbendele, fiskeudstyr, dykkerudstyr og golfudstyr.

Mellem rensere 2-10 L

Mellem ultralydsrensere til professionel brug, bliver bla. brugt til rensning af emner på mekaniske værksteder, autoværksteder, motorcykelværksteder, knallertværksteder, produktionsanlæg, elektronik værksteder, tandlægeklinikker, fodpleje klinikker, offshore værksteder, optikkere og smykkeproducenter.

Store rensere 10+ L

Ultralydsrensere til professionel brug, bla. til rensning af emner på mekaniske værksteder, autoværksteder, motorcykelværksteder, knallertværksteder, produktionsanlæg, laboratorier, medicinske og dentale klinikker, elektronik værksteder og mange andre steder.

Den perfekte hverdags ultralydsrenser

Hos corpax forhandles denne lille ultralydsrenser med tilhørende rensevæske som en sampak løsning. Det er et godt start kit til dig som skal rense mindre dele som halskæder, armbånd, ringe, øreringe og briller. Universal rensevæsken skal fortyndes til en 5-10% opløsning med vand. Hvis det er til rensning af emner der blot er let fedtede er en 5% opløsning rigeligt.

Den mindre men seriøse ultralydsrenser

Ultralydsrenseren Dema CD-4800 som er en af vores bedst sælgende ultralydsrensere. Det er den første ultralydsrenser i segmentet som er udstyret med den samme professionelle type transducer som findes i det professionelle segment. 

Ønsker man også mulighed for varme i karret kan man gå en model op til en ultralydsrenser CD-Dema 4810

Ultralydsrensere til det professionelle segment

General Sonic produktserien er primært ultralydsrensere til det professionelle segment. Renserne er nogle af de kraftigste ultralydsrensere på markedet, og er derfor meget populære i erhvervs segmentet. Mange værdsætter også den enkle betjening. Produkterne bruges også ofte af privat personer som renser karburatorer / bil dele / knallert dele, genlader etc.

Medicinal industriens fortrukne ultralydsrenser

Sonica ultralysdrensere er vores top produkt. Ultralydsrenseren har mulighed for at programmere rense cyklusser. Ud over at kunne programmeres har de også degas samt Sweep funktion. Er oftest solgt til sygehuse, optisk industri og offshore. Bliver bygget efter bestilling, leveringstiden er derfor oftest 3 uger. Sortimentet spænder fra 3 til 130 liter.